tisdag 22 oktober 2013

Min hårhistoria, del 2 / My hair history, part 2

Fortsättningen på min hår historia! Det senaste året har jag blivit latare och latare med tvättandet såpass att jag inte längre kommer ihåg när jag senast tvättade med annat än vatten och skalpmassage, det vill säga WO-metoden (står för Water Only=bara vatten). En gång i veckan räcker, blir jag extra svettig t.ex. om jag motionerar räcker det ofta med att massera hårbotten lite med våta händer när jag duschar, så känner jag mig fräsch igen utan att jag behöver väta hela håret och vänta i timmar på att det skall torka.

Min hårtvättningsrutin ser numera ut ungefär såhär;
Väter hela håret med varmt vatten. Ibland går jag i bastu emellan samt ut på terassen eller ner i en vak om jag har möjlighet. Väter håret igen, masserar hårbotten samt drar igenom håret med fingrarna. Är jag hemma använder jag ett av redskapen nedan (eller båda) som hjälp på traven, både masserar och kammar igenom håret försiktigt. Sköljer med svalt eller kallt vatten så hårstråna sluter sig igen (om jag orkar), kramar ur en del vatten med bara händerna innan jag virar en kökshandduk runt huvudet. Handduken får suga upp det mesta, sedan får håret lufttorka. Ibland drar jag igenom håret med en gles kam när det ännu är fuktigt. 


Jag har läst båda fördelar och nackdelar med att kamma blött hår, en del menar att det är skörare som blött och inte får kammas, andra att håret töjer och inte tar skada om man är försiktig. Personligen har jag inte upplevt att håret tar skada.

Om håret inte hunnit torka innan sovdags brukar jag köra med ploppning; dvs jag breder ut en gammal t-shirt och sänker ner huvudet mot den så håret lägger sig i vågor (mitt hår är vågigt när blött), sedan knyter jag ihop t-shirtens ärmar så jag har en knut i pannan och med denna turban-liknande huvudbonad sover jag hela natten. På morgonen är håret vågigt, dock inte alltid riktigt torrt ännu. Om jag orkar skippar jag ploppandet och rullar håret i pin-curls eller ragcurls (traslockar) istället. Lockarna håller flera dagar om jag rullar ihop dem igen till natten, mina naturliga vågor håller också bättre om jag inte ligger på dem eller borstar håret för mycket. Normalt sover jag med håret i en tofs högt uppe på huvudet. Började med detta i somras för att inte ligga med håret i ansiktet och svettas och smeta in håret med eventuella ansiktsfetter/krämer, plus att eventuell vågighet håller bättre då.Trots att jag fortfarande har torr hårbotten ibland tycker jag absolut att det var/är värt besväret att sluta med schampo för mig. För det första är det skönt att inte behöva tvätta och vänta på att håret skall torka var och varannan dag, för det andra behöver jag inte lägga ut pengar på schampo eller andra produkter och kämpa med att hitta en passande sort. Den anledning som känns bäst är ändå att jag inte längre spiller ut lika mycket kemikalier med badvattnet så att säga. Var och varannan dag. 


Mitt hår i januari 2012, hittade ingen äldre bild av håret bakifrån. Ett par saker jag kom på som är annorlunda nu är att håret inte känns sådär över-rent, halt och flygigt längre, som när man just tvättat med schampo. Visst kan det ändå vara frissigt, speciellt om det är torrt i luften, men det där ohanterbara överhala slipper jag nu. Jag har nog aldrig varit så nöjd med mitt hår som jag är nu. 

In English; My hair-washing routine nowadays goes something like this; Wet hair thoroughly. Massage scalp, using fingers or no-tangle type hairbrush. Comb through wet hair with fingers. Rince with cool water. Use towel to soak up most of the moisture, then let hair air dry. If it's close to bed time I plop it and sleep with an old t-shirt on my head.

I only have to do this about once week, more often if I exercise hard and get sweaty. Before, when washing with shampoo I had to wash it every other day. I'm really pleased I stopped using shampoo, life is easier when I don't have to wait for my hair to dry half the time. I also save money and the environment- less chemicals going down the drain and fewer empty bottles in the trash.

10 kommentarer:

 1. Your hair looks fabulous! I tried going noo-poo a while back, but I like using styling products maybe a little too much, which don't wash off with just baking soda. So after a while it started piling up. I did find an all natural shampoo that doesn't get my hair too frizzy, but it's not quite the same thing. Maybe I'll give it an other shot and this time try to stay away from the styling products.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thank you! I think you can make your own no-poo styling products, google it if you're interested! ;)

   Radera
 2. Wow! Håret ditt ser kjempefint ut! :D

  SvaraRadera
 3. Du har verkligen jättevackert hår. Jag tvättar mitt hår mer och mer sällan nuförtiden och använder oftast bara varmt vatten men helt no-poo är jag inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Var och en får ju göra som det passar dem :)

   Radera
 4. Your hair really does have such a wonderful, healthy luster to it. You could be the poster child for going shampoo-free, honey!

  ♥ Jessica

  SvaraRadera
 5. Hej! Ett tips mot torr hårbotten och problem med skorvar; jag använder mig av ett växtbaserat schampoo ( tvättar ca var femte dag) sedan sköljer jag mitt hår i ca 2 min med havssalt utblandat i varmt vatten i en 7,5% salthalt, salt från döda havet är bäst för det innehåller mest mineraler. Sen sköljer jag hastigt ur med kallare vatten. Min problemhårbotten är numera fri från torra flagor, mjäll och kliar inte mer.
  h. Alternativet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis, härligt att du hittat nåt som funkar för dig! Kanske jag bör fundera på den där saltsköljen, hm...

   Radera

Hej, lämna gärna en kommentar, så svarar jag här i kommentarsfältet så fort jag har möjlighet! :)

Feel free to leave a comment, and I'll get back to you here asap! :)