lördag 12 oktober 2013

Min hårhistoria, del 1 / My hair history part 1

Mitt hår, i morse efter att jag släppte ut det ur knuten jag sovit med. Oborstat hår och osminkad.


Det har nu gått över tre år sedan jag senast använde schampo. Jag hade fått kliande utslag i hårbotten under sommaren 2010 (jag har atopisk hud så sådana dyker upp nu och då) och började fundera på en lösning. Jag hade hört om andra som slutat med schampo och när jag läste på om alternativa hårtvätt-metoder hittade jag bl.a. texter i still med denna från nopoo.se;

"Schampo är oftast baserat på sulfater. De vanligaste heter sodium lauryl sulfate (SLS) och sodium laureth sulfate (SLES)…Dessa är starkt rengörande medel som torkar ut både hår och hårbotten…Håret har naturliga vårdande och mjukgörande oljor (sebum), som skapas i hårbotten. Genom att använda vanligt schampo, med dess starkt rengörande effekt, tvättas allt detta välgörande fett bort. Detta leder till att håret blir väldigt torrt. För att motverka denna torrhet används balsam för att återfetta och återfukta håret. Det naturliga fettet tas alltså bort och ersätts sedan av syntetiska ämnen och kemikalier.
...
En annan negativ följd av schampoanvändning är att hårbotten torkas ut. För att kompensera denna uttorkning börjar hårbotten att producera mer sebum, som gör att håret blir fett snabbare. Detta leder i sin tur till att man tvättar håret igen, och hårbotten blir ännu mer uttorkad, vilket leder till ytterligare ökning av sebumproduktion. Denna överstimulering av sebumproduktionen går att få bukt med genom att använda mildare tvättmetoder och/eller fasa ut hårtvättarna."

Så schampo är onödigt effektivt, speciellt om man redan har torr och känslig hy/hårbotten. Men visst, om man först kletar in alla möjliga stylingprodukter eller jobbar nånstans där man får smuts i håret kan det kanske behövas. Men om man inte gör det, vad är det som skall tvättas bort egentligen? Svett t.ex. är vattenlösligt. Hur har mänskligheten klarat sig utan schampo innan det uppfanns? Hur klarar sig folk i fattiga länder? Och hur kan djur ha så fin päls utan att använda produkter? Jag började ifrågasätta hela behovet av schampo och forskade vidare.Jag läste om olika sätt att tvätta utan schampo, sk no-poo-metoder (ordlek från engelska no shampoo/no poo = inget schampo/ingen skit). Ett av alternativen, att ersätta schampo+balsam med matsoda(bikarbonat) och surskölj (äppelcidervinäger eller citronsaft+vatten) lät bra så jag beslöt mig för att prova. De första veckorna blev håret fett igen ganska snabbt, men efter ett tag började det ta längre och längre tid innan jag behövde tvätta det igen. Jag hade ofta håret ihopsatt under den här tiden...Efter några månader testade jag att tvätta håret endast mha vatten och massage, men det funkade bara ett par veckor åt gången så jag återgick till matsodan. Ibland blandade jag med lite honung(löser sig i vatten!), eller nån droppe eterisk olja eller så använde jag bara sursköljen. Jag har tom testat att tvätta håret med te, men det blev för mycket att ställa till och koka och hålla på så det gav jag snabbt upp med.

Förutom själva hårtvätten är no-poo hårvården annorlunda också när det gäller hårborstningen. Borsten bör vara ren från stylingprodukter o.dyl. och gärna gjord av svinborst, typ som dessa två;


Svinborst borstarna är tätare än vanliga borstar, och för ut hårbottens naturliga balsam i hela håret ju längre tid man använder dem. Det är intressant att märka vad som blir kvar i borsten när man dragit den genom håret, förutom en massa hårstrån samlas där damm, döda hudpartiklar och en aning fett. Min förra borste tvättade jag med diskmedel och vatten för att få ren, men borsten tålde inte tvätten utan gick sönder efter en tid. Nu, när jag igen klarar mig med bara vattentvätt behöver jag inte heller tvätta hårborsten, det räcker att dra bort alla hårstrån och borsta bort allt damm, jag brukar ta hjälp av en gammal (rengjord!) tandborste. Kanske alla onödigheter och restprodukter som funnits i håret till slut försvunnit?Även utslagen försvann efter att jag slutat med schampo, men jag är fortfarande rätt torr i hårbotten liksom på andra delar av kroppen om jag inte smörjer med något. Hårbotten är för svår att smörja...I övrigt tycker jag inte att mitt hår ändrats på annat sätt än att det inte behöver tvättas så ofta, men det här känns svårt att avgöra själv då man dagligen är i kontakt med det och knappast märker eventuella gradvisa förändringar. Notera att jag haft "bra" hår hela livet, det är tjockt och böjligt, lite vågigt och tar bra form om man gör lockar när det är fuktigt. Jag har egentligen bara använt schampo-inga stylingprodukter eller balsam- tidigare och väldigt sällan ens en hårtork!


Läs mera om no-poo här. Hur jag gör när jag tvättar håret numera kommer i del 2!

In English; It's been 3 years since I last used shampoo. This is what my hair looked liked like this morning. I'm sorry I don't have the time to write all this in english, if you're interested use google translate or google no-poo hair washing. Or write a question in the comments!

6 kommentarer:

 1. Your hair is so wonderfully healthy, shinny and beautiful! Keep on doing what you're doing, dear gal, it's clearly working awesomely for you.

  ♥ Jessica

  SvaraRadera
 2. Du har helt otroligt vackert hår. Mitt hår är tunt (har blivit) fett i hårbotten och torrt i topparna. Barnschampo som inte är så starkt fungerar bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Fint om du ändå hittat nåt som fungerar! :)

   Radera
 3. I tried going shampooless two years ago - I stopped when my friend told me my head smells the same as her 60+ uncle's... But I'm sure that at some point I'll try again, and be more patient! Your hair looks amazing. :)

  SvaraRadera
 4. Thank you! Ha ha, are you sure that the uncle's head smelled bad though? :P My hair doesn't really smell of anything anymore, I asked my fiance and he said he didn't react to it smelling of anything either...Good luck if you decide to try no-poo again! :)

  SvaraRadera

Hej, lämna gärna en kommentar, så svarar jag här i kommentarsfältet så fort jag har möjlighet! :)

Feel free to leave a comment, and I'll get back to you here asap! :)